Τέσσερις παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Γιώργος Καββαθάς

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ
Προέδρου Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας

Στα 10 και πλέον χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απασχόληση. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν και οδηγήθηκαν στην πτώχευση κουβαλώντας μέχρι σήμερα οφειλές χιλιάδων ευρώ σε Δημόσιο και ιδιώτες. Αρκετοί όμως επιβίωσαν και κράτησαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους ελπίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να μπει και πάλι σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι ποτέ δεν ζήτησαν ιδιαίτερη μεταχείριση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ίσα, ίσα το μόνο που ζητούσαν και ζητούν είναι να μην έρχονται προ εκπλήξεως με τις συνεχόμενες αλλαγές σε ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα. Με την χώρα πλέον να έχει εξέλθει από τα μνημόνια, εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να στηριχθεί ο επιχειρηματικός κόσμος, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η στήριξη του ιδιωτικού τομέα είναι πέρα για πέρα επιτακτική. Χωρίς καμία καθυστέρηση θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα για να κλείσουν «πληγές» της εγχώριας αγοράς που παραμένουν ακόμη ανοιχτές. Στην Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας πιστεύουμε ότι αν δεν μειωθούν οι φόροι, εάν δεν δοθεί μια γενναία λύση σε ότι αφορά τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, εάν δεν τονωθεί η ρευστότητα και εάν δεν μειωθεί η γραφειοκρατία τότε χιλιάδες επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να ακροβατούν, προσπαθώντας καθημερινά να επιβιώσουν, αδυνατώντας ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα η μείωση των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα και θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές καθώς σε πολλές χώρες όπως οι βαλκανικές οι φορολογικοί συντελεστές είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Πάνω απ’ όλα όμως η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Και το φορολογικό σύστημα μιας χώρας πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της οικονομίας. Πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και συναίνεση πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Έτσι θα δοθεί και ένα ουσιαστικό μήνυμα σε όσους θέλουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην εγχώρια αγορά.

Τέλος θα πρέπει να επιβραβευτούν οι συνεπείς επιχειρηματίες οι οποίοι κατάφεραν με πολύ κόπο να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Μια επιβράβευση που έχει και ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της ανταγωνιστικότητας. Με εφόδια την καινοτομία, την εξωστρέφεια και το άρτια τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

Share.

About Author

Comments are closed.