ΣΕΒΕ: Αισιοδοξία για το μέλλον των εξαγωγών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Δημήτρης Χριστούλιας

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ, κατάρτισαν για 6ο διαδοχικό εξάμηνο το Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών. Ο δείκτης κατέγραψε τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, καθώς και τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις τους για το 1ο εξάμηνο 2019, ενώ το θέμα επικαιρότητας αφορούσε στη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο της Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο της ναυτιλίας, όπου υπάρχουν σημαντικές αναξιοποίητες ευκαιρίες.

Ο Δείκτης TCI SEVE-DHL για το 1ο εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 132,3 μονάδες έναντι 121,0 μονάδων του 2ου εξαμήνου 2018, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 11,3 μονάδες. Η υλοποίηση του project έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα για ακόμη ένα εξάμηνο αποτυπώθηκαν οι θετικές εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εξαγωγές της επιχείρησής τους, καθώς το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει αύξηση και το 33% σταθερότητα στο α’ εξάμηνο 2019. Μόλις το 5% εκτιμά ότι θα μειωθούν με σημαντικότερη αιτία τη μειωμένη διεθνή ζήτηση για το προϊόν του.

Οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες οι οποίες, σύμφωνα με το 25% των ερωτηθέντων, θα βελτιωθούν στο α’ εξάμηνο 2019. Η πλειονότητα, και συγκεκριμένα το 46%, προσβλέπει σε στασιμότητα, ενώ το 29% εκτιμά ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν, κυρίως λόγω της κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αισιόδοξο παρουσιάζεται το 58% του δείγματος για τις εγχώριες πωλήσεις που θα πραγματοποιήσει η επιχείρησή του, ενώ το 36% εκτιμά ότι αυτές δε θα μεταβληθούν. Το ποσοστό των εξαγωγέων που δήλωσε ότι θα μειωθούν οι εγχώριες πωλήσεις παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε 6% έναντι 8% του προηγούμενου εξαμήνου.

Share.

Leave A Reply