Το φαγητό δεν έχει σύνορα…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στη κοινή διαπίστωση ότι «oι γεύσεις ενώνουν λαούς, αξίες πολιτισμούς και παραδόσεις» καταλήγουν όλο και περισσότερο, ιδιώτες φορείς, ακόμα και Κυβερνήσεις.

Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου

της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου

Το εξέφρασε πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομίας  της Σλοβενίας  Ζντράβκο Ποτσιβάλσεκ, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τα Τρόφιμα, όταν, – στην προσπάθειά του να πείσει ότι το ετήσιο γαστρονομικό φεστιβάλ «Odprta Kuhna» («ανοιχτή κουζίνα»), που διοργανώνεται στη χώρα του, έχει εξελιχθεί σε σταυροδρόμι λαών –  ανέφερε ότι «Οι διαφορές ανάμεσα στους λαούς μπορούν να εξαλειφθούν, αν επιτρέψουμε στην ευρωπαϊκή γαστρονομία να μας συνδέσει».

Το απέδειξε περίτρανα, και ένα σχολείο στην Κατερίνη, – με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα – όπου, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Οι γεύσεις ενώνουν λαούς», προσφέροντας μεταξύ άλλων εδέσματα, από την ελληνική, τη γερμανική, τη σερβική, τη συριακή, τη γαλλική, τη λιβανέζικη και την αλβανική κουζίνα, που αποτελούν τις κουζίνες καταγωγής των μαθητών του. Τελευταία, και άλλα σχολεία, αλλά και δήμοι που αποκτούν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, πραγματοποιούν ανάλογες εκδηλώσεις, επειδή διαπιστώνουν τη «δύναμη που έχουν οι γεύσεις για να φέρουν κοντά τους πολιτισμούς».

Ίσως για αυτούς τους λόγους, το αθηναϊκό κοινό υποδέχθηκε με τόση θέρμη το Athens Street Food Festival, που, παραδοσιακά, από το 2016, πραγματοποιείται κάθε Μάιο και στην Ελλάδα. Μυρωδιές και γεύσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, από την Κούβα και το Μεξικό ως την Κίνα και την Ινδία, από τη Τζαμάικα και τη Χαβάη ως την Ελλάδα και τη Βραζιλία, πλημμύρισαν το Γκάζι το τριήμερο 10 με 12 Μαίου, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και τα επόμενα τριήμερα του μήνα, (17-18-19 και 24-25-26).

Η  στήλη εύχεται όλοι οι γαστρονομικοί θεσμοί,  να γίνονται «τροφή για αγάπη, ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη, μεταξύ των λαών του κόσμου».

Share.

About Author

Leave A Reply