Να μη χαθεί η ευκαιρία!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Σταύρος Καφούνηε

Σταύρος Καφούνης Προέδρος Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας

Του Σταύρου Καφούνη Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας

Η τουριστική σεζόν έχει αρχίσει και το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους είναι η χώρα μας να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι. Είναι γνωστό ότι οι τουρίστες τονώνουν σημαντικά την αγοραστική κίνηση, ειδικά στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Για άλλη μια φορά όμως οι συμπολίτες μας καταστηματάρχες βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στο έλεος ελάχιστων περιθωριακών στοιχείων, οι οποίοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τελικά εν έτη 2019 η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους δεν είναι δεδομένη. Επιχειρηματίες μετά από 10 και πλέον χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα… Και τελικά ποιος έχει την ευθύνη για όλα όσα γίνονται; Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοιες εικόνες δεν βοηθούν το κέντρο της Αθήνας να αναπτυχθεί.

Την ίδια στιγμή το παρεμπόριο ζει και βασιλεύει, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας λόγω του παρεμπορίου, η αγορά χάνει σε ετήσια βάση, περίπου 15 με 20 δισ. ευρώ, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου υπολογίζονται σε 3 έως 4 δισ. ετησίως. Πολλές νόμιμες επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί το παρεμπόριο.

Μάλιστα, γύρω από το παρεμπόριο αναπτύσσονται πολλές μορφές παραβατικότητας, όπως είναι διακίνηση ναρκωτικών. Η ΑΣΟΕ από Ανωτάτη Εμπορική έχει μετατραπεί σε «Ανωτάτη Παρεμπορική». Χρειάζονται συνεργασίες και συνέργειες διότι κανείς δεν μπορεί να καταφέρει κάτι μόνος του. Σε περίπτωση περιστολής του φαινομένου το οικονομικό όφελος για την αγορά και την οικονομία θα είναι πολύ σημαντικό, οπότε δεν πρέπει να απασχολεί την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς το κόστος για την αντιμετώπισή του. Άραγε η ελληνική οικονομία έχει την «πολυτέλεια» να χάνει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ γιατί δεν έχει δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που ταλανίζει την εγχώρια αγορά και στερεί σημαντικούς πόρους από τα δημόσια ταμεία;  Δεν θα πρέπει να χαθεί και αυτή την φορά η ευκαιρία να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά να χαθεί η ευκαιρία στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.  Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι οι φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και με ένα εθνικό σχέδιο να καταπολεμηθούν οι παθογένειες που κρατούν καθηλωμένη την εγχώρια αγορά. Οι πειραματισμοί και οι πρόχειρες λύσεις ας δώσουν επιτέλους τη θέση τους σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα τονώσει την οικονομία και την απασχόληση.

Share.

About Author

Comments are closed.