«Χαράτσι» για 400.000 αγρότες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρατείνεται η αγωνία για 400.000 αγρότες που κινδυνεύουν να μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εξαιτίας έλλειψης, μέχρι στιγμής, νομοθετικής ρύθμισης.  Πρόκειται για αγρότες που πήραν το 2016 αναδρομικά επιδοτήσεις και προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το όριο των 5.000 ευρώ που τους εξασφαλίζει σημαντικά φορολογικά προνόμια. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στην «Ειδήσεις» διαβεβαιώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα εξαιρεί από το σύνολο των επιδοτήσεων, αυτές που αφορούν προηγούμενα έτη του 2016, προκειμένου να μην ξεπεράσουν το όριο των 5.000 ευρώ, που εξασφαλίζει σημαντικές φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες αγρότες.

Σημειώνεται, ότι την χρονιά που μας πέρασε 580.000 αγρότες έλαβαν επιδοτήσεις, από τις οποίες εκτιμάται ότι περίπου 400.000 αγρότες παίρνουν επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ και 180.000 άνω των 5.000 ευρώ. Με την υπάρχουσα νομοθεσία στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, εντάσσονται όσοι αγρότες πραγματοποιούν ετήσιες πωλήσεις έως 15.000 ευρώ ενώ οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο δεν ξεπερνούν τα 5.000. Αντιθέτως, όσοι έχουν υψηλότερες πωλήσεις από 15.000 ευρώ και παίρνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 κατατάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που σημαίνει ότι αυτομάτως χάνουν σημαντικές φοροαπαλλαγές και ταυτόχρονα υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία (απλογραφικά ή διπλογραφικά).

Πέρυσι, καταβλήθηκαν στους αγρότες ενισχύσεις όχι μόνο για  το 2016 αλλά και για προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να έχουν ξεπεράσει το όριο των 5.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο όλες οι επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες το 2016, ανεξαρτήτως ποια έτη αφορούσαν, προσμετρώνται για να διαπιστωθεί εάν οι συνολικές ενισχύσεις που εισπράχθηκαν εντός της περασμένης χρονιάς υπερέβησαν το όριο των 5.000 ευρώ πάνω από το οποίο προβλέπεται υποχρεωτική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ετσι, με τον νόμο αυτό κινδυνεύουν 400.000 αγρότες που εισέπρατταν όλα αυτά τα χρόνια επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ και εντάσσονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ να μεταγούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ πληρώνοντας υψηλούς φόρους.

Σημειώνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ δεν προσμετρώνται οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων καθώς και οι αποζημειώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ε» το υπουργείο Οικονομικών περιμένει το πράσινο φως από την τρόικα προκειμένου υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να εξαιρεί από το σύνολο των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν το 2016, αυτές που αφορούσαν προηγούμενα έτη, προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμια του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στις «Ε» διαβεβαιώνουν ότι τις ημέρες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων αγροτών.

Share.

About Author

Comments are closed.