Παρασκευή, 10 Ιουλίου

Τα πορτοκάλια το πιο δημοφιλές εξαγώγιμο προϊόν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το δημοφιλές εξαγωγικό ελληνικό φρούτο είναι τα πορτοκάλια. Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου να και σημείωσαν μείωση 17% εξήχθησαν πορτοκάλια αξίας 56,2 εκατ. ευρώ με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 38 λεπτά το κιλό.

Δημήτρης Χριστούλιας

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Η Ρουμανία και η Γερμανία αποτελούν δύο από τους καλύτερες πελάτες για τα ελληνικά πορτοκάλια. Ακολουθούν οι εξαγωγές των ακτινιδίων οι οποίες το πρώτο τρίμηνο του έτους ανέρχονται σε αξία στα 53,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσότητες κατά 6%, ωστόσο σε αξία εμφανίζουν μείωση 15,3%. Τα ακτινίδια εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια κατακτώντας σημαντικές αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Σημαντική είναι η συμβολή των εξαγωγών που έχουν οι φράουλες, με την συνολική τους αξίας να διαμορφώνεται στα 17,8 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση 26,7%.   Πτωτικά κινούνται οι εξαγωγές σε λεμόνια και μανταρίνια. Και στα δύο αυτά προϊόντα οι εξαγωγές ανέχονται στα περίπου 5 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο τονίζουν ότι μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία η ελληνική παραγωγή αυξάνεται εκτιμώντας ότι θα μειωθούν αισθητά οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά.

Share.

Leave A Reply