Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου

Επιχειρηματικές αποστολές του ΣΕΒ στην Αφρική

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της επιχειρηματικής αποστολής του ΣΕΒ στην Κένυα και στην Αιθιοπία, επιβεβαιώνει την ύπαρξη πληθώρας ευκαιριών για τους Έλληνες εξαγωγείς στην Αφρική. Η Αφρικανική ήπειρος είναι σήμερα η δεύτερη, μετά την Ανατολική Ασία, πιο γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη. Η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα τη μεγένθυση της μεσαίας τάξης και την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, που προβλέπεται να φτάσει τα $2,1 τρις το 2025. Σε λίγα χρόνια, το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί στην Αφρική, ενώ το εργατικό δυναμικό της θα ξεπεράσει σε μέγεθος τα αντίστοιχα της Κίνας και Ινδίας το 2034.

Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν νέες καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες. Η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού σημαίνει επενδύσεις σε σημαντικά έργα υποδομών, ενώ η νέα μεσαία τάξη ζητάει περισσότερα και πιο ποιοτικά καταναλωτικά προϊόντα.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και στο πλαίσιο της υποστήριξης των Ελλήνων εξαγωγέων ο ΣΕΒ έχει βάλει καλές βάσεις για επιχειρηματική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην υποσαχάρια Αφρική. Έχουμε διοργανώσει επιχειρηματικές αποστολές τόσο στις παραδοσιακά σημαντικές αφρικανικές αγορές όπως η Νότιος Αφρική, η Νιγηρία και η Κένυα όσο και στις πιο γοργά αναπτυσσόμενες όπως η Αιθιοπία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, πρώτη όμως σε ρυθμούς ανάπτυξης καθώς το ΑΕΠ της αυξάνεται περίπου 10% ετησίως. Η Αιθιοπία, με πληθυσμό 100 εκ. μετατρέπεται, σταδιακά, σε χώρα κλειδί της ευρύτερης περιοχής καθώς φιλοξενεί τα γραφεία της Αφρικανικής Ένωσης και της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αφρική, με προοπτικές να φιλοξενήσει και άλλους Οργανισμούς.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τους συνεργαζόμενους εξαγωγικούς φορείς, ο ΣΕΒ, θα συνεχίσει το επιχειρηματικό άνοιγμα προς τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και θα ανακοινώσουμε προσεχώς, τις νέες χώρες στόχους στην περιοχή αυτή.

Ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Οργανισμού Enterprise Greece, στην Κένυα και στην Αιθιοπία. Την επιχειρηματική αποστολή συνόδευσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ.

Και οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Η Κένυα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Αφρικής, έχει πραγματοποιήσει την τελευταία δεκαετία σημαντικές πολιτικές, διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που οδήγησαν σε μία σταθερή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Είναι επίσης ιδιαίτερα προηγμένη στον τομέα των υπηρεσιών και αποτελεί την πηγή πολλών καινοτομιών που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Αιθιοπία, είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην υποσαχάρια Αφρική. Έχει, τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη και εντυπωσιακή μείωση της φτώχειας. Οι μεγάλες επενδύσεις υποδομών που πραγματοποίησε, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και η παροχή δημόσιων υπηρεσιών, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, έχει αυξηθεί δραματικά. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη δυναμική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες σε τομείς όπως, ο αγροτικός, ο κατασκευαστικός, o ενεργειακός, ο μηχανολογικός εξοπλισμός αλλά και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.

Στην επιχειρηματική αποστολή, συμμετείχαν 10 ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, των δομικών υλικών και των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της αποστολής, διοργανώθηκαν Επιχειρηματικά Φόρα σε Ναϊρόμπι και Αντίς Αμπέμπα, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και στις δύο χώρες. Μετά τη συζήτηση, οι ελληνικές εταιρείες προχώρησαν σε προγραμματισμένες B2B συναντήσεις και στις δύο χώρες, με ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και επίσημους φορείς προώθησης της επιχειρηματικότητας. Κατά τη διάρκεια των Φόρα, ο ΣΕΒ υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με το Εθνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κένυας (ΚΝCCI) και το Εμπορικό και Κλαδικό Επιμελητήριο της Αιθιοπίας (ECCSA). Επίσης, στο πλαίσιο της αποστολής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υφυπουργούς εξωτερικών στην Κένυα κ. Ababu Namwamba και στην Αιθιοπία, Dr. Aklilu Hailemichael.

Μετά τις επισκέψεις στις δύο χώρες, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, υπογράμμισε τη θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, την οποία ο ΣΕΒ θα συνεχίζει να ενισχύει με τις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνει, σε συνεργασία με άλλους φορείς και το Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσθεσε, ότι «και οι δύο χώρες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Αυτό σημαίνει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε δύο αγορές με προοπτικές στους τομείς των κατασκευών, των οικοδομικών υλικών, των τροφίμων και των υπηρεσιών».

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες, ελληνικές επιχειρήσεις:

• GRANTEX S.A. (Βιομηχανία Φρένων)
• JOTIS S.A. (Τρόφιμα)
• MYTILINEOS S.A. (Βιομηχανική Εταιρεία)
• OLYMPIA ELECTRONICS S.A. (Ανάπτυξη Καινοτόμων Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας)
• STEELMET S.A. (Μεταλλουργία)
• CORINTH PIPEWORKS (Παραγωγός χαλυβδοσωλήνων)
• DRAKOS POLEMIS FLUDUSTRIA (Τεχνική – Οικοδομική)
• ELEA CRETA – PELOPOS NISSOS – SPARTAN TREASURE (Τρόφιμα)
• EUROPA PROFIL ALUMINIUM S.A. (Eταιρία διέλασης)
• PAMI S.A. (Τρόφιμα)

Ο ΣΕΒ, μέσα από τις δράσεις εξωστρέφειας που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

Ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και ο ΣΕΒΕ στην Τυνησία, σε συνεργασία με την Τυνησιακή Ένωση Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας (UTICA) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Την επιχειρηματική αποστολή συνόδευσε ο Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ.

Στην επιχειρηματική αποστολή, συμμετείχαν 16 ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, των δομικών υλικών, των φαρμάκων και των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της αποστολής, διοργανώθηκε επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο παρουσιάστηκε το επιχειρηματικό περιβάλλον σε Τυνησία και Ελλάδα, οι τρόποι εισόδου στην αγορά και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μετά τη συζήτηση, οι ελληνικές εταιρείες προχώρησαν σε 151 προγραμματισμένες B2B συναντήσεις, που είχαν διοργανωθεί στις εγκαταστάσεις της UTICA. Επίσης, κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού Φόρουμ, ο ΣΕΒ και η UTICA, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο φορείς και τη σύσταση Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος και o κ. Slim Ghorbel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UTICA.

Προλογίζοντας το επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το διμερές εμπόριο διπλασιάστηκε το 2018. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Τυνησία αυξήθηκαν από 146 σε 293 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές από 25 σε 48 εκατ. ευρώ. Το σχόλιό μου σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι πάμε καλά αλλά μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα! Υπάρχουν πολλές και αναξιοποίητες επιχειρηματικές δυνατότητες. Η Τυνησία έχει μια ανοιχτή οικονομία. Το εξωτερικό εμπόριο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 100% του ΑΕΠ. Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Τυνησία και να βρουν τρόπους να συνεισφέρουν με τα προϊόντα και την τεχνογνωσία τους».

Σημειώνεται ότι στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες, ελληνικές επιχειρήσεις:

• AGET HERACLES S.A. (Τσιμεντοβιομηχανία)
• BITUMIX S.A. (Δομικά Υλικά)
• DRAKOS POLEMIS – DP PUMPS (Βιομηχανία Αντλιών)
• DIOPAS S.A. (Κατασκευή διχτύων)
• ELVALHALCOR S.A. (Βιομηχανία Χαλκού & Αλουμινίου)
• ENVIROPLAN S.A. (Γραφείο Συμβούλων & Μηχανικών)
• HELECTOR S.A. (Διαχείριση Απορριμμάτων)
• HELLENIC CABLES S.A. (Παραγωγή Καλωδίων)
• INTERMED PHARMACEUTICAL LABORATORIES (Φαρμακευτική Βιομηχανία)
• KNAUF S.A. (Δομικά Υλικά)
• METALOUMIN S.A. (Βιομηχανία Αλουμινίου)
• MYTILINEOS S.A. (Βιομηχανική Εταιρεία)
• NANOPHOS S.A. (Δομικά Υλικά)
• TEMAK S.A. (Επεξεργασία Νερού)
• STEELMET S.A. (Εταιρία Εμπορίας Μετάλλων)
• UNI-PHARMA S.A PHARMACEUTICAL LABORATORY (Φαρμακευτική Βιομηχανία).

Ο ΣΕΒ, μέσα από τις δράσεις εξωστρέφειας που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

Share.

About Author

Leave A Reply