Παρασκευή, 7 Αυγούστου

Πλήγμα για το ροδάκινο.Γλίτωσε από το εμπάργκο το συμπύρηνο.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δυσοίωνη προμηνύεται η εμπορική περίοδος του 2015 για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου στην Ελλάδα, αν η Ρωσία δεν άρει τελικώς το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε. Ε. και άλλες χώρες του κόσμου. Η κατάσταση δε, θα γίνει χειρότερη για τη χώρα μας, σε περίπτωση που τα αντίμετρα επεκταθούν και στους χυμούς.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) Κ. Αποστόλου, σημειώνοντας πως την τρέχουσα περίοδο οι ζημιά που έπαθαν οι παραγωγοί σε επίπεδο εισοδήματος, είναι μεν πολλή μεγάλη, καθώς οι τιμές κατρακύλησαν, όμως η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν ήταν απότοκο του εμπάργκο, αλλά άλλων πολιτικοοικονομικών παραμέτρων στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Αν το εμπάργκο δεν αρθεί έως τις 7 Αυγούστου του 2015, τότε θα έχουμε μια απελπιστική κατάσταση, κυρίως για το επιτραπέζιο ροδάκινο κι όχι τόσο στο συμπύρηνο. Και αυτό γιατί στα αντίμετρα των Ρώσων, για δικούς τους λόγους, ευτυχώς δεν εντάχθηκε ούτε ο χυμός, ούτε η κομπόστα ροδάκινο», δήλωσε ο επικεφαλής των κονσερβοβιομηχανιών του κλάδου, για να προσθέσει ότι «για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, μιλάμε για 250.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια, ετησίως και για σχεδόν 450.000 τόνους συμπύρηνα ροδάκινα. Η παραγωγή, δηλαδή, είναι διπλάσια στα συμπύρηνα».

Ανησυχία ΕΚΕ για τη Ρωσία και αγωνία για τον χυμό

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 18 Νοέμβρη με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου πανελλήνιου συνεδρίου για τα Logistics, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, κάνοντας ειδική αναφορά στα όσα έγιναν στην Αυστραλία στη διάρκεια της συνάντησης των G20 τονίζοντας πως το κλίμα που διαμορφώνεται σε βάρος της Ρωσίας, είναι δύσκολο.

«Η αγωνία μας για την επόμενη χρονιά, σε σχέση με τη Ρωσία, δεν είναι για τις κομπόστες, οι οποίες αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των εξαγωγών μας, της τάξης του περίπου 2-3%, τα τελευταία 6-7 χρόνια, αφού λόγω της απεργίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2008 και της εισόδου των Κινέζων στη ρωσική αγορά, πέσαμε από τους 20.000-25.000 τόνους, στους 7.000 τόνους, αλλά για τους χυμούς ροδάκινου, καθώς από την παραγωγή των 45-50.000 τόνους τελικού προϊόντος, περίπου το 1/3 και παραπάνω, έχει αγοραστή τη Ρωσία», τόνισε και επισήμανε ότι «αν παρ’ ελπίδα στις επόμενες περιόδους, με αυτή την ένταση των μέτρων, επιβάλλουν περισσότερα μέτρα οι Ρώσοι, θα έχουμε τεράστιο θέμα. Η ανησυχία μας είναι μεγάλη, γιατί αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία, αλλά και τους παραγωγούς στην περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα».

Μεγάλη η ζημιά φέτος, αλλά όχι λόγω εμπάργκο

Αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως το πρόβλημα από το εμπάργκο στη Ρωσία είναι πάρα πολύ μικρό, μέχρι τώρα, για τον κλάδο. «Τα αντίμετρα από τη Ρωσία επιβλήθηκαν στις 7 Αυγούστου του 2014, όταν δηλαδή, σχεδόν 80% της εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου είχε ήδη συγκομιστεί», εξήγησε  και διευκρίνισε πως η αιτία για τις χαμηλές τιμές δεν ήταν αυτό καθ’ αυτό το εμπάργκο, αλλά η υποχώρηση της αξίας του ρουβλίου στη Ρωσία κι η ανυπαρξία καταναλωτικής δυνατότητας στην Ουκρανία.

«Αυτό είχε ως συνέπεια να υποχωρήσουν θεαματικά οι εξαγωγές επιτραπέζιου ροδάκινου και να οδηγηθούν οι τιμές σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα», τόνισε. Παρόλα αυτά σημείωσε πως «η ζημιά, ωστόσο, είναι πολλή μεγάλη για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, οι οποίοι φέτος θα πάρουν πολύ λίγα χρήματα, αφού και οι ποσότητες που διατέθηκαν με τα διάφορα επισιτιστικά προγράμματα και τα προγράμματα βοήθειας, δεν ξεπέρασαν κατά πολύ τους 3.000 τόνους, που δεν είναι τίποτε μπροστά στους 250.000 της παραγωγής».

 

 

Πηγή: http://www.agronews.gr/

Share.

About Author

Leave A Reply